čtvrtek, listopadu 04, 2004

Kultura Mississippská

Na Adenskou a Hopewellskou kulturu navázala kultura Mississippská. Ta se počala objevovat kolem roku 700 n.l. v povodí Mississippi a do roku 1200 se rozšířila od Appalačského pohoří po hranici Východních lesů a Velkých prérií. Byla to kultura „stavitelů chrámových mohyl“. Lid této kultury byl pravděpodobně ovlivněn Mezoamerikou, kde v této době kvetly říše Mayů a Toltéků. Ti stavěli chrámové pyramidy, které se asi staly předlohou pro „stavitele chrámových mohyl“.
Lid Mississippské kultury byl také zemědělsky založený. Pěstoval však mnohem odolnější odrůdu kukuřice, která byla přivezena z Mezoameriky. Díky dokonalejším zemědělským metodám se zlepšila výnosnost a vyvinul se vyspělejší způsob života. Lid se soustřeďoval do velkých osad při řekách. Tyto několikatisícové osady jsou považovány za první opravdová města. Mississippská kultura měla nám neznámý náboženský kult se záhadnými symboly, jako byla : lidská ruka s okem v dlani, okřídlené oko či létající šaman.
Největší město Mississippské kultury byla bezesporu Cahokia v dnešním Illinoisu. Cahokia byla založena kolem roku 600 n.l. a v době největšího rozkvětu kolem roku 1100 n.l. mohla mít až 15 000 obyvatel. Lidé navršili v Cahokii kolem 100 chrámových pahorků. Největší z nich je tzv. „Pahorek mnichů“, který je plochou, stupňovitou pyramidou se čtyřmi terasami tyčící se do výšky 30 metrů. Když si uvědomíme, že velikost základny je 333 x 233 metrů a to, že lid Mississippské kultury neměl žádných soumarů či vozíků, a proto musel všechnu zeminu nanosit v proutěných koších, je to obdivuhodná stavba. Na vrcholech chrámových mohyl byly chrámy či hrobky ze dřeva a proutí. Ze stejného materiálu byly stavěny i domy pro obyčejné lidi.
http://www.anete.org/

0 Comments:

Okomentovat

<< Home